Warmtepomp met vloerverwarming

Een warmtepomp en vloerverwarming

Wanneer u overgaat op een warmtepomp, is het goed om ook eens te kijken naar vloerverwarming. Een warmtepomp verwarmt uw woning op lagere temperatuur dan een cv-ketel. Vloerverwarming kan het verwarmde water efficiënter verspreiden dan traditionele radiatoren. Hierdoor verwarmt u uw woning nog zuiniger en zal uw woning nog comfortabeler aanvoelen.

De voordelen van een warmtepomp met vloerverwarming

  • De meest efficiënte manier van verwarmen
  • Uw warmtepomp werkt zuiniger i.c.m. vloerverwarming
  • U verhoogt uw wooncomfort, nooit meer koude voeten

Moet ik mijn radiatoren vervangen door vloerverwarming?

Het verschilt per warmtepomp of u uw radiatoren moet verwarmen door vloerverwarming. Bij een volledig elektrische warmtepomp is vloerverwarming noodzakelijk. Zonder vloerverwarming bestaat de kans dat uw woning niet comfortabel warm wordt.

Bij een hybride warmtepomp is het niet altijd noodzakelijk uw radiatoren te vervangen door vloerverwarming. Het is wel aan te raden, maar in sommige gevallen is het niet nodig uw traditionele radiatoren te vervangen. Zeker wanneer u grote radiatoren hebt, is het vaak niet nodig deze te vervangen. Het is wel van belang dat uw woning goed is geïsoleerd, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.

Test zelf of uw radiatoren geschikt zijn

Bent u benieuwd of uw huidige radiatoren geschikt zijn om op lagere temperatuur te verwarmen? U kunt dit in veel gevallen zelf testen!

Zet de watertemperatuur van uw cv-ketel voor het verwarmen van de woning op 50 graden. Het verlagen van die temperatuur kan niet bij alle cv-ketels even eenvoudig, vraag bij twijfel uw installateur om hulp.

Vervolgens laat u de thermostaat continu op de gewenste temperatuur staan, bijvoorbeeld op 20 graden. Eventueel verlaagt u de temperatuur ’s nachts met 2 graden, maar meer niet. Uw woning wordt nu continu verwarmd, maar wel heel gelijkmatig en op lagere temperatuur. Net als bij een warmtepomp. Blijft uw woning ook bij temperaturen onder de tien graden goed op temperatuur? Dan kunt u zonder problemen een warmtepomp laten installeren met uw huidige radiatoren. Als dat niet zo is, is het aan te raden deze te laten vervangen door vloerverwarming.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.