Het geluid van een warmtepomp

Het geluid van een warmtepomp

Het geluid van een warmtepomp: er wordt veel over gezegd. De één noemt het hard en storend, de ander hoort het niet of nauwelijks. Maar was is nu de waarheid? Wij vertellen u graag meer over het geluid dat een warmtepomp maakt en waar u op kunt letten om het geluid zo veel mogelijk te beperken.

Maakt een warmtepomp geluid?

De vraag of een warmtepomp geluid maakt is eenvoudig te beantwoorden: ja, een warmtepomp maakt geluid. Vrijwel ieder product met daarin bewegende delen, maakt geluid. Hoeveel geluid een warmtepomp maakt, ligt aan welk soort warmtepomp u heeft. Het meest wordt er gesproken over een (hybride) lucht-water warmtepomp. Bij dit type warmtepomp staat er buiten een unit die buitenlucht aanzuigt door middel van een soort ventilator. De ventilator draait en dat maakt geluid. Vaak is dit geluid minimaal, maar in sommige gevallen kan het geluid toch duidelijk hoorbaar zijn. Om dit te voorkomen hebben wij een aantal tips waarmee het geluid tot een minimum kan worden beperkt.

Denk na over de locatie van de buitenunit

Het is belangrijk goed na te denken over de locatie van de buitenunit. Plaats deze bij voorkeur aan de voorkant van het huis, maar zo ver mogelijk van slaapkamers. Zo is het geluid niet hoorbaar in de tuin, maar ook niet tijdens het slapen. Bedenk u overigens wel dat de warmtepomp zomers vaak niet draait, waardoor u wanneer u zomers in de tuin zit, geen last hebt van het geluid.

Schokdempers

Wordt de warmtepomp tegen of in de buurt van de gevel gemonteerd? Dan kunnen de trillingen van de buitenunit in zeer extreme gevallen in huis hoorbaar zijn. Hiervoor is een eenvoudige oplossing, namelijk schokdempers. Deze worden tussen de warmtepomp en de grond geplaatst en vangen deze trillingen op, waardoor deze minder of helemaal niet meer hoorbaar zijn. Ook kunt u een flexibele leiding tussen de warmtepomp en het afgiftesysteem laten leggen. Ook deze vangt trillingen op, zodat deze niet meer hoorbaar zijn.

Tijdssturing

Vooral ’s nachts wanneer het om u heen stil is en u probeert te slapen kan geluid storend zijn. Op veel warmtepompen zit daarom een speciale ‘silent-mode’. In deze silent-mode produceert de warmtepomp minder warmte en warm tapwater, maar ’s nachts is dit vaak geen probleem, omdat u dan toch zonder hinder van de warmtepomp ligt te slapen.

Omkasting

Blijft ondanks bovenstaande maatregel het geluid storend? Dan kunt u altijd nog kiezen voor een geluidsreducerende omkasting. Deze omkasting plaatst u om de buitenunit en neemt een groot deel van het geluid weg.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.