Capaciteit warmtepomp

De capaciteit van een warmtepomp

De capaciteit van een warmtepomp geeft aan wat de maximale kracht is die de warmtepomp kan leveren. Het is belangrijk dat de warmtepomp die u kiest de goede capaciteit levert; niet te veel en niet te weinig. Wanneer een warmtepomp te weinig capaciteit heeft loopt u het risico dat radiatoren niet warm genoeg worden, of dat de hybride cv ketel te vaak aanspringt. Aan de andere kant zorgt een te hoge capaciteit voor een onnodige investering.

Berekenen van de capaciteit van een warmtepomp

De capaciteit van een warmtepomp wordt uitgedrukt in kiloWatt (kW). Voor het berekenen van de capaciteit kunt u gebruik maken van de volgende formule:

Capaciteit warmtepomp (in kW) =
benodigde vermogen per m2 * opp van te verwarmen ruimtes in m2 * beta factor / 1000

Het benodigde vermogen per m2

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd. Hoe beter de isolatie is, hoe minder capaciteit een warmtepomp nodig heeft om te verwarmen. Gemiddeld genomen kan de volgende tabel aangehouden worden.

EnergielabelBenodigde gemiddelde hoeveelheid Watt/m2
G110 W/m2
F90 W/m2
E75 W/m2
D68 W/m2
C60 W/m2
B55 W/m2
A50 W/m2

De beta factor bij capaciteit van een hybride warmtepomp

De beta factor geeft aan welk deel van de totale warmteafgifte verzorgd wordt door de warmtepomp. Bij een hybride opstelling werken de warmtepomp en cv ketel samen. Het beste rendement wordt volgens het ISSO gehaald wanneer de warmtepomp voor 80% werkt en de cv ketel voor 20%. Met andere woorden; het advies voor de bèta factor is 0,8. De cv ketel springt vooral bij op piekmomenten of bij erge kou (buitentemperaturen onder de 4 graden Celsius).

Rekenvoorbeeld capaciteit van een warmtepomp

Met behulp van bovenstaande formule kunt u verschillende scenario’s met elkaar vergelijken. Dit zullen we hieronder illustreren aan de hand van een woning van 200m2 met energielabel D (gemiddeld in Nederland). In deze woning is een hybride installatie aanwezig waarbij de warmtepomp zorgt voor 80% van de warmtevoorziening. De capaciteit in de uitgangssituatie = (68*200*0,8)/1000 = 10,9 kW

Scenario 1: investeren in goede isolatie
Stel; de eigenaren willen het huis volledig isoleren zodat het energielabel A behaalt. De benodigde capaciteit van de warmtepomp wordt dan (50*200*0,8)/1000= 8 kW
Door te isoleren is er dus minder capaciteit van de warmtepomp nodig om hetzelfde resultaat in huis te behalen. De warmte wordt beter in huis vastgehouden door de isolatie.

Scenario 2: all-electric warmtepomp
De volgende optie na het volledig isoleren is de overstap naar een volledig elektrische warmtepomp. Met deze optie kan de cv ketel op gas de deur uit. De benodigde capaciteit wordt dan: (50*200*1)/1000= 10 kW. De warmtepomp moet het werk van de cv overnemen, en heeft dus meer capaciteit nodig. Het stroomverbruik neemt toe, maar u heeft geen gas meer nodig.

Op basis van bovenstaande gegevens kunt u de beste oplossing in uw situatie kiezen. Natuurlijk spelen factoren als investeringskosten en de gas- en energieprijzen ook een rol.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.