Warmtepomp en zonnepanelen

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen

Met een warmtepomp gaat uw gasverbruik omlaag. Maar omdat een warmtepomp op elektriciteit werkt, gaat wel uw stroomverbruik omhoog. Met zonnepanelen kunt u dit stroomverbruik opvangen. U verwarmt uw woning dan niet alleen op een duurzame manier, ook uw stroomverbruik is duurzaam!

Alle voordelen van een warmtepomp met zonnepanelen

Het grootste voordeel van een warmtepomp combineren is natuurlijk dat u uw gehele energievoorziening verduurzaamt. Dat is goed voor het milieu! Daarnaast gaat uw energierekening flink omlaag. Doordat u uw stroom zelf opwekt, wordt u minder afhankelijk van uw energieleverancier.

Energieprijzen schommelen altijd. Maar doordat afgelopen jaar de belasting op gas flink is verhoogd, zijn Nederlandse huishoudens honderden euro’s per jaar meer kwijt aan hun energierekening. Wanneer u grotendeels zelf uw energieverbruik opwekt, hoeft u minder stroom en gas af te nemen bij uw energieleverancier. Hierdoor hebben tariefswijzigingen en belastingverhogingen minder effect op uw energierekening. Win-win dus!

Kosten warmtepomp en zonnepanelen

Wanneer u een warmtepomp wilt combineren met zonnepanelen, stijgt de investering. Maar door de besparing op uw energierekening, verdient u deze investering in gemiddeld 7 tot 10 jaar terug. De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van een aantal factoren. Onderstaande kosten zijn dus een schatting en kunnen in werkelijkheid afwijken.

Hybride warmtepomp zonder cv ketel

  • Aanschafkosten: €3.600-€4.600
  • Subsidiebedrag: €1.500-€1.800
  • Gemiddelde totale investering: €2.450

Hybride warmtepomp met cv ketel

  • Aanschafkosten: €4.700-€6.700
  • Subsidiebedrag: €1.500-€1.800
  • Gemiddelde totale investering: €4.050

(bron: Milieucentraal)

De kosten van zonnepanelen liggen tussen de €3.000 en €6.000 euro, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat op uw dak past. In totaal komt de investering daarmee uit op tussen de €5.450 en €10.000, maar daarmee gaat uw energierekening met tot wel 80% omlaag. U verdient de investering dus in rap tempo weer terug.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.