Warmtepomp aansluiten op cv-ketel

Warmtepomp aansluiten op een cv-ketel

U wilt uw woning duurzaam verwarmen, maar uw cv-ketel is nog vrij jong en werkt nog goed. Het is iets waar veel mensen tegenaan lopen. Gelukkig is er een goede oplossing: een warmtepomp aansluiten op uw cv-ketel.

Hoe weet ik of mijn cv-ketel nog goed is?

Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar cv-ketels van 10 jaar of zelfs ouder verwarmen uw woning op een zeer onzuinige manier. Dit zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer uw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp.

Is uw cv-ketel jonger en werkt deze nog goed? Dan kunt u uw huidige cv-ketel laten hangen en er voor kiezen deze te koppelen met een hybride warmtepomp.

Hoe kan ik een warmtepomp combineren met een cv-ketel?

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Soms is deze ketel in de warmtepomp geïntegreerd, maar er zijn ook verschillende warmtepomp die u gewoon kunt laten samenwerken met uw huidige cv-ketel. De warmtepomp verwarmt uw woning dan voor het grootste deel van de winter. Alleen als het buiten erg koud wordt en de warmtepomp het alleen niet meer redt, springt de cv-ketel bij. Zo zit u dus ook nooit in de kou.

Waarom zou ik een warmtepomp combineren met een cv-ketel?

Om uw woning duurzaam te verwarmen is het zeker niet noodzakelijk om een warmtepomp te combineren met een cv-ketel. Wanneer u kiest voor een all-electric warmtepomp, heeft u helemaal geen cv-ketel meer nodig en gaat u volledig van het gas af. Het enige nadeel is dat een all-electric warmtepomp vrij lastig te installeren is in bestaande woningen. Vaak zijn er veel aanpassingen nodig om dit mogelijk te maken. Daarnaast ligt de prijs van een all-electric warmtepomp een stuk hoger dan bij een hybride warmtepomp. Denk bij een all-electric warmtepomp aan een prijs van €10.000 tot €25.000. Een hybride warmtepomp kost tussen de €4.000 en €6.000. Hierom wordt er zeker in bestaande woningen vaak gekozen voor een hybride warmtepomp en alleen in nieuwbouw voor all-electric. U gaat dan dus niet helemaal van het gas af, maar bespaar wel al zo’n 60% op uw gasrekening en uw woning is klaar voor de toekomst!

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.