Warmtepomp aansluiten op cv-ketel

Warmtepomp aansluiten op een cv-ketel

U wilt uw woning duurzaam verwarmen, maar uw cv-ketel is nog vrij jong en werkt nog goed. Het is iets waar veel mensen tegenaan lopen. Gelukkig is er een goede oplossing: een warmtepomp aansluiten op uw cv-ketel.

Hoe weet ik of mijn cv-ketel nog goed is?

Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar cv-ketels van 10 jaar of zelfs ouder verwarmen uw woning op een zeer onzuinige manier. Dit zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer uw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp.

Is uw cv-ketel jonger en werkt deze nog goed? Dan kunt u uw huidige cv-ketel laten hangen en er voor kiezen deze te koppelen met een hybride warmtepomp.

Hoe kan ik een warmtepomp combineren met een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Soms is deze ketel in de warmtepomp geïntegreerd, maar er zijn ook verschillende warmtepomp die u gewoon kunt laten samenwerken met uw huidige cv-ketel. De warmtepomp verwarmt uw woning dan voor het grootste deel van de winter. Alleen als het buiten erg koud wordt en de warmtepomp het alleen niet meer redt, springt de cv-ketel bij. Zo zit u dus ook nooit in de kou.

Waarom zou ik een warmtepomp combineren met een cv-ketel?

Om uw woning duurzaam te verwarmen is het zeker niet noodzakelijk om een warmtepomp te combineren met een cv-ketel. Wanneer u kiest voor een all-electric warmtepomp, heeft u helemaal geen cv-ketel meer nodig en gaat u volledig van het gas af. Het enige nadeel is dat een all-electric warmtepomp vrij lastig te installeren is in bestaande woningen. Vaak zijn er veel aanpassingen nodig om dit mogelijk te maken. Daarnaast ligt de prijs van een all-electric warmtepomp een stuk hoger dan bij een hybride warmtepomp. Denk bij een all-electric warmtepomp aan een prijs van €10.000 tot €25.000. Een hybride warmtepomp kost tussen de €4.000 en €6.000. Hierom wordt er zeker in bestaande woningen vaak gekozen voor een hybride warmtepomp en alleen in nieuwbouw voor all-electric. U gaat dan dus niet helemaal van het gas af, maar bespaar wel al zo’n 60% op uw gasrekening en uw woning is klaar voor de toekomst!

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.