CV-ketel vervangen door warmtepomp

CV-ketel vervangen door warmtepomp

De CV-ketel moet steeds meer baan maken voor duurzame alternatieven. Er zijn diverse organisaties die vanaf 2021 enkel nog energiezuinige systemen willen installeren, zoals een hybride warmtepomp. Met het vervangen van een CV-ketel door een warmtepomp kiest u voor een duurzame oplossing voor het opwekken van warmte. Dit kan leiden tot een reductie van 50% in uw CO2 uitstoot. Het is mogelijk om helemaal afscheid te nemen van uw huidige CV-ketel. U kiest dan voor een volledig elektrische warmtepomp. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo’n vervanging en wat zijn de kosten hiervan? Welke voor- en nadelen moeten overwogen worden? Lees snel verder voor de antwoorden!

Tip: Wist u dat een warmtepomp ook heel goed kan samenwerken met uw huidige CV-ketel? U maakt dan gebruik van een hybride opstelling. Dit is in veel gevallen het voordeligst als uw situatie optimaal is. Doe de warmtepompcheck om te kijken of uw woning geschikt is!

Investeren in een warmtepomp

Voordat u een investering doet in een warmtepomp, is het zeer aanbevolen dat de isolatie in uw woning op orde is. Dit is vooral belangrijk bij oudere woningen die voor het jaar 2000 zijn gebouwd. In een slecht geïsoleerd huis moet de warmtepomp te hard werken. Hierdoor behaalt u te weinig rendement en heeft de warmtepomp niet voldoende capaciteit om uw woning te verwarmen. Huizen die gebouwd zijn na 2000 zijn vaak voldoende geïsoleerd om een hybride of elektrische warmtepomp aan te schaffen. In de meeste gevallen is een hybride installatie beter en voordeliger voor oudere woningen. Verder moet er gekeken worden of er ruimte is voor de warmtepomp. Niet alleen voor binnen, maar ook voor de buitenunit.

Lage temperatuur radiatoren zijn aanbevolen

Warmtepompen functioneren beter met een lage-temperatuur afgifte. Dit komt omdat de warmte zo over een breder oppervlakte kan worden verdeeld. De meeste (oudere) woningen zijn voorzien van hoge temperatuur radiatoren. In zo’n geval is het aanbevolen om eerst lage temperatuur radiatoren te installeren. Dit zal voor de installatie meer kosten met zich meebrengen.

In sommige gevallen kan een hybride warmtepomp worden aangesloten op de huidige verwarmingen en leidingen. Dit brengt dus voordelen met zich mee qua installatiekosten en aanpassingen in en rondom het huis. Als u hierover twijfelt dan is het zinvol om dit af te stemmen met een professionele installateur. Het onderhoud van de warmtepomp is in tegenstelling tot de cv-ketel veel beter, de warmtepomp heeft een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk.

Kosten van warmtepompverbruik zijn gemiddeld lager dan CV

De kosten van het verbruik van de warmtepomp zijn gemiddeld lager dan die van een cv-ketel. De aanschaf van een warmtepomp is wel duurder. Voor de volledig elektrische warmtepomp ligt de prijs op minimaal €11.000,-  en de prijs van een hybride warmtepomp ligt tussen de €4.400,- en €7.000,-. Het investeringsbedrag kan wel aanzienlijk verlaagd worden met subsidie, deze is afhankelijk van het type warmtepomp en vermogen. Uiteindelijk verdient de investering in een warmtepomp zich wel terug, doordat de energiekosten omlaag gaan. De terugverdientijd ligt tussen de 8 en 12 jaar voor geschikte woningen. Maar er zijn nog veel meer voordelen bij het gebruik van een warmtepomp, zoals de reductie in CO2 uitstoot.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.