Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een goede stap om uw woning duurzamer te maken. In Nederland is de warmtepomp nog in opmars, maar in bijvoorbeeld Scandinavië wordt hij al lange tijd veel gebruikt.

Waarom een hybride warmtepomp?

  • Haalt energie uit natuurlijke bronnen
  • Ideaal wanneer u gas wilt besparen, maar nog niet volledig gasvrij kunt wonen
  • In hybride opstelling kunt u tot 80% op uw gasverbruik besparen

Hybride installatie

De hybride warmtepomp en cv ketel worden samen een hybride installatie genoemd. Bij deze installatie wordt de warmtepomp de belangrijkste factor in het verwarmen van uw woning. Hij neemt dus de functie van de cv voor zo’n 80-95% over. De cv ketel wordt voornamelijk nog gebruikt voor het verwarmen van uw tapwater in de keuken en badkamer. En alleen wanneer het buiten erg koud is (minder dan 4 graden Celcius) neemt de cv ketel de functie over van de warmtepomp. Door het hybride systeem verlaagt u uw gasgebruik en CO2 uitstoot dus aanzienlijk!

Werkt uw cv ketel nog goed? Dan is de hybride warmtepomp een ideale duurzame overstap. U kunt uw huidige cv ketel namelijk gewoon blijven gebruiken en toch besparen op aardgas.

Hybride cv voor tapwater

In verband met legionellapreventie moet het water wat u in de badkamer en keuken gebruikt altijd worden verwarmd tot minimaal 65 graden Celsius. De cv ketel wordt hier altijd voor gebruikt; de warmtepomp is niet geschikt. De hybride warmtepomp kan dit water namelijk maximaal opwarmen tot 45-55 graden.

Installatie hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit wordt buiten geplaatst, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur. Wanneer u deze strategisch plaatst hoeft u er geen last van te hebben. Daarnaast komt binnenshuis naast uw cv ketel een warmtewisselaar aan de muur die de cv ketel verbindt met de warmtepomp.

Kosten hybride warmtepomp

Wanneer u investeert in een hybride warmtepomp komt u in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming in de vorm van subsidie. De hoogte van de subsidie hangt af van het type waar u voor kiest. Voor de meeste huishoudens is een hybride warmtepomp van 5 kW voldoende. Uitgaande van een warmtepomp van 5 kW kunt u uitgaan van de volgende bedragen:

Hybride warmtepomp zonder cv ketel

  • Aanschafkosten: €3.600-€4.600
  • Subsidiebedrag: €1.500-€1.800
  • Gemiddelde totale investering: €2.450

Hybride warmtepomp met cv ketel

  • Aanschafkosten: €4.700-€6.700
  • Subsidiebedrag: €1.500-€1.800
  • Gemiddelde totale investering: €4.050

(bron: Milieucentraal)

Bekijk hier hoeveel subsidie u kunt ontvangen voor uw warmtepomp.

Hybride cv ketel als duurzame oplossing

De hybride warmtepomp helpt uw woning te verwarmen en toch minder aardgas te gebruiken. Met de warmtepomp gebruikt u meer duurzame energie en minder fossiele brandstoffen. De hybride warmtepomp verlaagt uw CO2 uitstoot met gemiddeld 25%. Ook bij matige isolatie kan een warmtepomp zijn werk goed doen.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.