Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam systeem dat wordt gebruikt om woningen te verwarmen. Het werkt op elektriciteit en maakt daarnaast gebruik van natuurlijke bronnen uit de omgeving om extra warmte op te wekken. Door slim gebruik te maken van allerlei natuurkundige principes (zoals verdampen en condenseren) kan het warmte halen uit bronnen als lucht, bodem of grondwater. Vervolgens zet de warmtepomp dit om in bruikbare energie om het water van een woning te verwarmen. Het voordeel van deze bronnen is dat deze vrijwel onbeperkt warmte af kunnen geven. Hierdoor wordt het milieu gespaard en vermindert uw CO2-uitstoot aanzienlijk.

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp is een slimme investering voor een duurzame woning. U kunt kosten besparen op uw energierekening, uw CO2 uitstoot drastisch verminderen en uw gasverbruik aanzienlijk verlagen. Uw stroomverbruik gaat wel omhoog. Dit extra stroomverbruik kan gecompenseerd worden door het plaatsen van zonnepanelen, al is dit niet noodzakelijk. Met goede isolatie en laagtemperatuurverwarming (zoals vloerverwarming) is een warmtepomp zeker het overwegen waard.

Er zijn veel discussies over de terugverdientijd van een warmtepomp. Dit is afhankelijk van diverse factoren en is niet altijd eenvoudig te berekenen. Feit is wel dat Nederland straks moet minderen met het gebruiken van gas. In 2030 zal de gaswinning in Groningen stopgezet worden. Het doel van de overheid is om in 2050 klimaatneutraal te leven en een warmtepomp zal hier een zeer grote rol in gaan spelen. Daarnaast zijn er aantrekkelijke subsidies vanuit de overheid om de aankoop te simuleren.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn twee soorten warmtepompen:

Deze warmtepompen kunnen weer onderverdeeld worden in verschillende types:

Een volledig elektrische warmtepomp wordt vooral gebruikt in nieuwbouwwoningen. Het voordeel van een elektrische warmtepomp is dat u helemaal geen gas meer hoeft te gebruiken en daardoor flink bespaart op uw energierekening. Voor oudere woningen is een hybride warmtepomp een beter alternatief. Deze werkt samen met de cv-ketel en kan het gasverbruik tot wel 60% verlagen. Als de warmtepomp op koude dagen de woning zelf niet warm krijgt, springt de cv-ketel automatisch bij.

De werking van een warmtepomp optimaal benutten

Er zijn een aantal factoren die meespelen om de werking van een warmtepomp optimaal te benutten:

  • Goede isolatie;
  • Het juiste verwarmingssysteem;
  • Zonnepanelen.

Goede isolatie is belangrijk om de warmtepomp optimaal te laten functioneren. Er komt namelijk geleidelijk een lagere temperatuur warmte vrij (45 graden) in vergelijking met een hr-ketel (85 graden). Als uw isolatie niet op orde is, zal er teveel warmte wegsluipen. Het is altijd zinvol om eerst hierin te investeren. Naast isolatie is lage temperatuurverwarming een verstandige keuze, zoals vloerverwarming. Dit geeft namelijk een constante stroom van warmte af en verspreidt zich over een groter oppervlak. Ook kunnen zonnepanelen een goede investering zijn. Deze wekken namelijk stroom op en laat een warmtepomp daar nou net gebruik van maken.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.