Nadelen warmtepomp

De nadelen van een warmtepomp

De aanschaf van een warmtepomp gaat niet zonder slag of stoot. Er kunnen een aantal belemmeringen of nadelen aan een warmtepomp zijn verbonden. Waar moet u mee rekening houden voordat u overgaat tot de aanschaf van een warmtepomp? Hieronder bespreken we de belangrijkste aandachtspunten.

1. Goede isolatie in de woning is cruciaal

Een bekend nadeel van een warmtepomp is dat een huis voldoende geïsoleerd moet zijn voordat deze optimaal rendement kan behalen. Bij slechte isolatie verdwijnt de warmte te makkelijk uit uw woning. Dan moet de warmtepomp dus extra hard werken om de gewenste temperatuur te behouden. Het kan, maar dan is de besparing duidelijk minder. Nieuwere huizen (gebouwd na 2000) hebben vaak al zeer goede isolatie. Bij woningen vóór 1985 kunt u beter eerst investeren in extra isolatie. Zo verlaagt u uw stroom- en gasverbruik. Pas daarna is het verstandig om een warmtepomp aan te schaffen.

2. Aanschaf is een flinke investering

Waarschijnlijk weet u al dat de aanschafprijs een nadeel van een warmtepomp is. Ondanks dat er subsidie beschikbaar is zult u alsnog het aankoopbedrag van de warmtepomp eerst zelf moeten betalen. Dit bedrag is vaak hoger dan de aanschaf van een cv ketel. Houd rekening met zo’n €4.400 tot €7.000 voor een hybride warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp kost inclusief installatie minimaal €11.000. Een gedeelte van deze investering ontvangt u na installatie terug door de subsidie voor duurzame energiebronnen. Ook zijn er in sommige gemeentes en provincies leningen beschikbaar voor een investering in warmtepompen.

3. Soms zijn andere radiatoren vereist

Naast de bovenstaande nadelen van een warmtepomp zijn soms ook andere radiatoren nodig. Veel woningen zijn voorzien van hoge temperatuur radiatoren. Dit werkt goed samen met de cv ketel op gas, die ook met hoge temperaturen werkt. Het realiseren van deze hoge temperaturen kost echter veel energie. Daarom werkt een warmtepomp met lage temperaturen en is deze het best te combineren met zogenaamde lage temperatuur radiatoren. Vloerverwarming verwarmt bijvoorbeeld met lage temperatuur en is erg geschikt voor een warmtepomp. Als u andere radiatoren heeft en deze niet wilt vervangen kunt u ook overwegen om het oppervlak aan radiatoren te vergroten. Hiermee creëert u meer afgiftecapaciteit en wordt een ruimte sneller warm. Met lage temperatuur radiatoren duurt het verwarmen van de woning langer. U kunt de thermostaat daarom het beste op een constante temperatuur laten staan. Ook wanneer u op vakantie gaat kunt u de temperatuur beter niet te veel verlagen. Overigens is een hybride installatie wel te combineren met hoge temperatuur radiatoren.

4. Er moet voldoende ruimte zijn

Een ander nadeel van een warmtepomp is dat hij ruimte nodig heeft. Een aantal soorten warmtepomp werkt met een buitenunit, welke buitenshuis geplaatst moet worden. Hier moet simpelweg wel ruimte voor zijn. Als u voor een hybride oplossing kiest wordt er ook binnen naast de cv ketel een kast geplaatst. Ook hier moet ruimte aanwezig zijn om een warmtepomp te kunnen installeren.

5. Geluidsoverlast?

Vaak wordt geluidsoverlast genoemd als een nadeel van een warmtepomp. De meeste warmtepompen hebben een buitenunit, waarmee energie uit de buitenlucht wordt omgezet naar warmte in huis. De buitenunits maken geluid. Het is een persoonlijke beleving of dit veel of weinig geluid is, maar je moet er wel rekening mee houden. Het geluid is zeker te beperken, want als de buitenunit niet goed is gemonteerd en gaat resoneren, geeft dat onnodig lawaai. En mocht blijken dat het lawaai toch teveel is, dan kan er altijd een geluids dempende kast overheen geplaatst worden.

6. Een gasloze woning is niet zomaar te realiseren

Veel mensen willen een bestaande woning gasloos maken. De voorwaarde hiervoor is dat uw woning zo goed geïsoleerd is, dat deze met watertemperatuur van ongeveer 35 graden verwarmd kan worden. Dat betekent dat de woning kierdicht moet zijn, dat de vloeren, muren, ramen en dak naar de nieuwste normen zijn geïsoleerd en dat er vloerverwarming aanwezig is. Dat vraagt om een extra investering, maar is uiteindelijk wel de moeite waard. Uw woningwaarde neemt namelijk toe. Omdat de meeste woningen niet aan de huidige isolatie normen voldoen, zullen installateurs u vragen dit eerst te verzorgen voor ze overgaan tot plaatsing van een volledig elektrische warmtepomp. Dit voorkomt comfort klachten en klachten over torenhoge elektriciteitsrekeningen.

Naast de nadelen van een warmtepomp ook nieuwsgierig geworden naar de voordelen van een warmtepomp? Bekijk hier de belangrijkste voordelen.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.