Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp zorgt ervoor dat u uw huis op een duurzame manier kunt verwarmen. Uw gasverbruik daalt en de CO2 uitstoot neemt af. Hoe kan het dat een warmtepomp hetzelfde kan als een standaard cv ketel op gas en toch beter is voor het milieu? In dit artikel leggen we op een simpele manier uit hoe een warmtepomp werkt.
De werking van een warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht en zet dit om in bruikbare energie. Met behulp van een compressor geeft de pomp de energie, in de vorm van warmte, af aan het afgiftesysteem. Dit afgiftesysteem verwarmt uw woning. Het proces bestaat uit 3 fases:
- Warmtebron
- Warmtepomp met compressor
- Afgiftesysteem (bijv. radiatoren of vloerverwarming)
De warmtebron kan de lucht, grond of water zijn. Welke bron wordt gebruikt is afhankelijk van het type warmtepomp. Een koudemiddel in de warmtepomp wordt onder druk gezet door de compressor. Hierdoor stijgt de temperatuur van het koudemiddel. Het koudemiddel wordt naar een warmtewisselaar (condensator) gepompt. Hier wordt de warmte afgegeven aan het water voor het afgiftesysteem, uw verwarming. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming. De warmte wordt verspreid door dit systeem. Hierdoor stijgt de binnentemperatuur naar het gewenste niveau. Ondertussen wordt de druk verlaagd in het expansieventiel, de temperatuur neemt af en de vloeistof gaat opnieuw langs de verdamper.
Omgekeerde koelkast-principe
Een warmtepomp werkt op dezelfde manier als een koelkast, maar dan andersom. Een koelkast verplaatst warme lucht van binnen naar buiten. Hierdoor daalt de temperatuur binnen in de koelkast. Een warmtepomp doet het omgekeerde; hij zorgt dat het binnen juist warmer wordt. Beide apparaten werken wel volgens hetzelfde principe; ze zetten elektriciteit om in een bepaalde temperatuur en verplaatsen deze.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
De hybride warmtepomp is vaak makkelijker te installeren omdat het op uw huidige systeem kan worden aangesloten. De hybride warmtepomp werkt samen met uw cv ketel en kan op die manier uw woning en tapwater efficiënt verwarmen. Ze wisselen elkaar af. Afhankelijk van de warmtevraag op dat moment schakelt of de warmtepomp of de cv ketel in. Zo beperkt u het gebruik van gas in huis. De bron is de buitenlucht, een buitenunit zorgt voor omzetting van de energie uit de lucht naar warmte in huis.
Duurzaam en efficiënt verwarmen met elektriciteit
Met behulp van een warmtepomp draagt u bij aan de doelstellingen voor CO2 reductie. Wanneer je de warmtepomp combineert met zonnepanelen, wordt de impact op het milieu nog kleiner. U wekt dan namelijk uw eigen elektriciteit op om uw huis en water mee te verwarmen. Een warmtepomp werkt heel efficiënt; een rendement van 200-500% is heel gebruikelijk. Welk rendement hij precies behaalt hangt af van een aantal factoren zoals isolatie, warmtebehoefte en het seizoen. De efficiëntie van een warmtepomp wordt aangegeven met COP of SCOP.
Doe de warmtepompcheck!
Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.
Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?
Doe de warmtepompcheck en bekijk of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Ontvang direct advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming in uw woning!
Doe de warmtepompcheckHet warmtepomp magazine
Alles weten over warmtepompen? Ontdek het in ons warmtepomp magazine!
Magazine downloaden