Warmtepomp terugverdientijd

Warmtepomp terugverdientijd

Aan een warmtepomp hangt een prijskaartje. Toch wilt u er graag een aanschaffen omdat u daarmee bespaart op uw gasrekening en bijdraagt aan het klimaat. Maar wat bespaart u precies, en hoe lang duurt het voordat u de investering terug hebt verdiend en financieel voordeel behaalt? Met andere woorden; wat is de terugverdientijd van een warmtepomp? Veel mensen hebben deze vraag. Maar misschien moet u eerst nadenken waarom u overweegt te investeren in een warmtepomp.

Heeft u weleens gedacht aan de terugverdientijd van uw cv ketel? Of van uw auto, of uw laptop of schoenen? Er is een grote kans dat dit niet het geval is. Vaak investeert u omdat u iets nodig heeft, of simpelweg iets leuk vindt. Of in het geval van een warmtepomp; omdat u duurzamer wilt wonen of de waarde van uw woning wilt verhogen. Er spelen dus veel meer factoren mee bij de keuze voor een investering. Hoeveel waarde u aan welke factor toekent is uw eigen keuze. En de vraag of u bereid bent om te investeren kunt dus alleen u beantwoorden.

Terugverdientijd warmtepomp berekenen

De terugverdientijd geeft aan hoe lang het duurt voordat de investering gelijk is aan de besparing. Met andere woorden; de tijd tussen het moment van aanschaf en het moment dat deze investering wordt terugverdiend door de besparingen die het oplevert. Een kortere terugverdientijd is gunstiger omdat u dan minder risico loopt.

De terugverdientijd verschilt per type warmtepomp. Zowel de aanschafprijs, de subsidie als de besparingen variëren. Ook de COP heeft invloed op de terugverdientijd. Met de terugverdientijd kunt u de aanschaf van verschillende installaties met elkaar vergelijken. De terugverdientijd berekent u met de volgende formule:

(Aanschaf inclusief installatie – subsidie) / gemiddelde besparing = terugverdientijd

Deze berekening kunt u zo simpel of uitgebreid maken als u zelf wilt. Bij een uitgebreide berekening kunt u bijvoorbeeld de rente of de besparingen na afloop van de terugverdienperiode ook meetellen. Maar in de meeste gevallen zal een eenvoudigere berekening voldoende zijn. Wees wel consistent in welke factoren u wel of niet meeneemt wanneer u verschillende scenario’s met elkaar vergelijkt.

Hieronder leggen we kort uit per onderdeel van de formule waar u rekening mee kunt houden.

Aanschaf en installatie

De prijs van een warmtepomp verschilt aanzienlijk tussen verschillende soorten. Vraag offertes op bij verschillende organisaties om een goed beeld te krijgen van de totale kosten van een warmtepomp en de bijbehorende installatiewerkzaamheden.

Subsidies

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor de investering in duurzame energie. De subsidiebijdrage verlaagt uw totale aanschafkosten. Hierdoor wordt de terugverdientijd ook korter, en dus gunstiger. Welke subsidies zijn voor u van toepassing?

Besparingen

Een warmtepomp warmt uw woning op met behulp van elektriciteit. Hierdoor wordt uw gasrekening lager. De elektriciteitsrekening zal  stijgen. De daadwerkelijke besparing op het gasverbruik hangt sterk af van de isolatie van uw woning en het type radiatoren of vloerverwarming. Besparingen tot 80% zijn haalbaar. Uw besparing hangt verder af van uw verbruik, de warmtepomp waar u voor kiest en de prijzen voor gas en stroom.

Rekenvoorbeeld verschillende warmtepompen

Om u een voorbeeld te geven, geven we hieronder aan met welke gemiddelde prijzen u rekening kunt houden. Let wel op; dit zijn gemiddelden bedoeld om u een indicatie te geven. Uw persoonlijke situatie kan dus afwijken.

AanschafkostenSubsidieBesparingen per jaarTerugverdientijd
Hybride warmtepomp, voor veel bestaande woningen geschikt.€4.000€1.500€3008 jaar
Lucht/water warmtepomp, voor nieuwbouw en zeer goed gerenoveerde woningen.€12.000€1.800€50015 jaar
Bodem/water warmtepomp€19.000€2.500€80019 jaar

* Berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 23 cent per kWh (prijspeil 2019).

Terugverdientijd met zonnepanelen

De overheid heeft de energiebelasting op gas verhoogd. Volgend jaar wordt dat weer iets bijgesteld, maar de trend zal toch zijn dat er wordt gestimuleerd om minder gas te gaan verbruiken. Wat dat uiteindelijk betekent voor de gas en stroomprijzen is niet zeker. Wél kunt u dit zelf beinvloeden door minder gas te gaan verbruiken en zonnepanelen aan te schaffen om zelf uw stroom op te wekken.

Door de warmtepomp te combineren met zonnepanelen kunt u nog meer besparen. Met zonnepanelen wekt u elektriciteit op. De warmtepomp gebruikt deze elektriciteit om het huis te verwarmen, zonder dat het u elektriciteit kost. U verlaagt dus zowel de gas- als stroomrekening. De terugverdientijd van zonnepanelen kunt u met dezelfde formule berekenen. Ook de terugverdientijd van een warmtepomp met zonnepanelen kunt u op die manier berekenen.

Wilt u meer weten over de terugverdientijd van een warmtepomp in uw situatie? Download dan nu ons magazine en kom alles te weten over warmtepompen.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.