Kosten warmtepomp nieuwbouwwoning

Kosten warmtepomp nieuwbouwwoning

Bent u een woning aan het bouwen of woont u sinds kort in uw nieuwbouwwoning? Dan is dit hét moment om na te denken over een warmtepomp. Wanneer u in de toekomst een woning gaat bouwen, mag deze geen gasaansluiting meer hebben. Dan is het dus zelfs noodzakelijk om u te verdiepen in een warmtepomp. Met een warmtepomp verwarmt u uw woning op een duurzame manier, maar daar zitten ook kosten aan verbonden. Gelukkig verdient u deze kosten ook weer terug.

Welke warmtepomp is geschikt voor een nieuwbouwwoning?

Het grote voordeel van een nieuwbouwwoning is dat deze woningen goed geïsoleerd zijn en vaak beschikken over vloerverwarming en mechanische ventilatie. Hierdoor zijn deze woningen zeer geschikt voor een warmtepomp.

Voor woningen die nog een gasaansluiting hebben, zijn er twee soorten warmtepompen: de hybride warmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met uw bestaande of een geïntegreerde cv-ketel. Hierdoor bespaart u zo’n 60% op uw gaskosten. Een volledig elektrische warmtepomp maakt geen gebruik van een cv-ketel en verwarmt uw woning, zoals de naam al zegt, volledig met elektriciteit. Dit is de meest duurzame keuze, maar er zit wel een aanzienlijk prijsverschil tussen beide warmtepompen.

Kosten van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning

Een hybride warmtepomp is de ‘goedkoopste’ warmtepomp. De prijs van een hybride warmtepomp ligt tussen de €4.000 en €6.000 inclusief installatie. In nieuwbouwwoningen zijn vaak geen andere aanpassingen nodig, waardoor u enkel hoeft te investeren in de warmtepomp. Realiseer u wel dat u met een hybride warmtepomp niet volledig van het gas af kunt. Op zeer koude dagen wordt uw woning verwarmd met de cv-ketel. Ook kunt u nog gewoon op gas koken.

Nieuwbouwwoningen zijn uitermate geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. De kosten liggen weliswaar hoger, maar u hoeft bij de bouw niet meer te betalen voor een gasaansluiting (ongeveer €1000) en uw gaskosten gaan terug naar nul euro.

De kosten voor een volledig elektrische warmtepomp liggen tussen de €10.000 en €25.000 euro, afhankelijk van de warmtebron. Ja, dit is inderdaad een flinke investering, maar als u dit gelijk met de bouw meeneemt, bespaart u op de kosten en is uw woning helemaal klaar voor een gasloze toekomst. Zeker iets om over na te denken, toch?

Hoe snel verdien in deze kosten terug?

Het voordeel van een warmtepomp is dat uw gaskosten omlaag gaan en u de investering daardoor weer terugverdient. Ook is er subsidie beschikbaar, waardoor uw investering lager wordt. De exacte terugverdientijd verschilt per situatie en soort warmtepomp, maar gemiddeld kunt u uit gaan van zo’n 8 tot 15 jaar.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.