Warmtepomp kopen

Warmtepomp kopen

Wilt u een warmtepomp kopen? Laat u dan goed informeren en adviseren over de aanschaf van een warmtepomp in uw persoonlijke situatie. De beste keuze voor u hangt namelijk af van uw huidige woning, uw verbruik en uw wensen.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

De keuze voor een warmtepomp maakt u niet zomaar. U moet een keuze maken voor het soort, eventueel uw woning geschikt maken, en uw budget. Toch is een warmtepomp vaak de moeite waard. Hiermee verkleint u namelijk uw ecologische voetafdruk en reduceert u uw CO2 uitstoot. Ook draagt u bij aan de wens van de Nederlandse overheid om in 2050 klimaatneutraal te zijn. En dat is natuurlijk essentieel om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De overstap naar een hybride warmtepomp is een goede stap om te besparen op uw gaskosten en uw CO2 uitstoot te verminderen. Het verwarmen van uw huis en water zorgt namelijk voor het grootste deel van uw gasrekening. En door de warmtepomp te combineren met zonnepanelen kunt u zelfs nog meer besparen op uw energierekening.

Verschillende soorten warmtepompen

Welke warmtepomp voor u het beste werkt hangt af van uw situatie. Er zijn grofweg twee soorten warmtepompen:

  • All electric: een volledig elektrische warmtepomp verwarmt zelfstandig uw huis of water. Deze is in aanschaf vaak duurder en is niet altijd toepasbaar omdat de isolatie van uw woning erg goed moet zijn, maar werkt wel volledig op elektriciteit.
  • Hybride: een hybride warmtepomp op stroom werkt samen met uw (huidige) cv ketel op gas om uw huis en water te verwarmen. Het is een goede tussenstap die op dit moment veel wordt toegepast. Zelfs met matige isolatie is het een duurzamere keuze dan alleen een cv ketel, dus de hybride warmtepomp is al vrij snel toepasbaar.

Welke warmtepomp kopen?

De beste keuze voor het type warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van uw woning, het aanwezige warmteafgiftesysteem en uw warmtebehoefte. Niet elke warmtepomp geeft in elke situatie het beste rendement. Het systeem moet bij de installatie worden afgestemd op uw woning. Zorg er daarom voor dat u deskundig advies inwint van een gespecialiseerde installateur. Zo zorgt u voor de juiste keuze en voorkomt u teleurstellingen.

Tips bij de aanschaf van een warmtepomp

  1. Kijk eerst of uw isolatie in orde is.
    Wat u immers niet verliest aan warmte hoeft u ook niet te verwarmen. Als de isolatie goed is, wordt het rendement van een warmtepomp veel hoger.
  2. Bekijk welke subsidie beschikbaar is voor u.
    Zo kunt u een deel van de investering terugkrijgen en zo besparen op de aanschaf.
  3. Laat u goed adviseren.
    Welk type warmtepomp past het beste in uw situatie? Wat sluit het beste aan bij uw wensen? Er zijn verschillende typen warmtepompen, elk functioneert het beste in een specifieke situatie.
  4. Vraag een offerte op.
    Zo krijgt u een goed beeld van wat er daadwerkelijk moet gebeuren, hoeveel tijd dat in beslag neemt en welk prijskaartje daarbij hoort. Ook kunt u alvast berekenen welk subsidiebedrag u kunt aanvragen. Controleer ook of er rekening is gehouden met uw meterkast. Soms heeft de warmtepomp een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig.
  5. Controleer of u een vergunning moet aanvragen voordat de warmtepomp wordt geplaatst.
    Soms is dat nodig als er bijvoorbeeld een bron moet worden geslagen in een waterwingebied, of als de warmtepomp in het zicht wordt geplaatst.
  6. Maak alvast afspraken met de installateur over het onderhoud van uw warmtepomp.
    Uw installateur kan u adviseren wanneer (preventief) onderhoud nodig is. Mocht u kort na de installatie problemen krijgen, dan valt de reparatie daarvan vaak onder de garantie.

Doe de warmtepompcheck!

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck. Wij geven direct vrijblijvend advies over alle mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning.